Resolt l’enigma de la pedra

Fa uns dies, durant una excursió a la Serra Pedragosa que va acabar de nit, vam veure una pedra que portava unes inscripcions.  Al cap d’uns dies vaig tornar a fer una excursió a la Serra Pedragosa en companyia de la Mercé i el José María, ambdós companys del port, la seva dona Núria, i el meu fill gran.  Vam anar a explorar la ruta perquè la setmana següent la feiem amb tot el grup excursionista GATA i el grup senderista del port.

Durant la pujada ja vaig fer el comentari que volia veure aquella pedra de nou, per tal d’esbrinar què hi havia escrit.  Finalment, quan hi vam arribar i amb la llum del dia, es va poder veure be què hi posava.  Us poso una imatge de les dues cares de la pedra.  La primera, la que mira cap al Terme del Vendrell (va, que aquí ja tenim la primera pista).

Pedra encarada al Vendrell

Pedra encarada al Vendrell (clica per ampliar)

I la segona imatge és la cara que mira cap al Terme d’Albinyana.

Pedra encarada a Albinyana

Pedra encarada a Albinyana (clica per ampliar)

 

Si cliques sobre les imatges les veuràs en gran, i amb unes marques perquè puguis identificar millor què hi posa.  Queda força clar que per una banda posa “TDV”, i per l’altra “TDA”.  Entre tots vam coincidir que aquí hi havia un camí que portava del Vendrell a Albinyana, i que aquesta pedra indicava el límit dels dos termes.  De fet, el que hom coneix avui com “Ruta de la Serra Pedragosa” passa per un troç d’aquest camí.  TDV indica (i em permeto afegir “òbviament”) Término De Vendrell, i TDA indica Término De Albiñana.  Creiem que les sigles de la pedra estaven en espanyol, perquè no s’hi aprecia cap apòstrof a la part d’Albinyana.  De totes maneres, hi tornaré a anar i miraré si hi ha algún indici que permeti treure més conclusions.

També m’han fet saber que hi ha un mapa comarcal de principis de segle a l’ermita de Comarruga.  Potser allà trobaré una mica més d’informació dels termes municipals.

De moment, enigma resolt.  🙂

Te gustó este artículo? Por qué no dejas un comentario y continuamos la conversación, o suscríbete al feed RSS para obtener los artículos directamente en tu lector de RSS.

Comentarios

Sin comentarios todavía.

Lo siento, el formulario para comentar está cerrado en este momento.